#2 Moje AIP cesta

Které potravinové doplňky jsem začala užívat a proč? Jak jsem eliminovala stres, zařadila pravidelný pohyb a usmívala se na sebe každý den? Mám pro vás pokračování mé AIP cesty.

Pokud jste četli můj první článek, víte, jak probíhal můj začátek – došla jsem si na krevní testy, měla první konzultaci s Jani a striktně dodržovala AIP jídelníček. Slíbila jsem vám, že se dnes budu věnovat potravinovým doplňkům, které jsem užívala. A taky vám konečně prozradím, jak mi dopadly krevní testy. Čím začít? Začnu výsledky z krve, na které navazují doplňky. 

Krevní testy: výsledky 

Ještě vám připomenu, co jsme z mé krve s Jani vlastně zjišťovaly. Zajímal nás: bilirubin celkový, vitamin D, anti TPO, anti TG, kortizol, ft3-volný T3, ft4-volný T4, TSH, GGT, AST, ALT, Feritin, železo, separace séra, transferin, odběr ze žíly, krevní obraz základ. Vše jsem si hradila jako samoplátce – píšu o tom v minulém článku. A teď ty výsledky! Přiznám se, že jsem se děsila, co všechno mi z krve vyjde. Ale nakonec to dopadlo víceméně dobře. Měla jsem méně železa, vysoké hodnoty kortizolu a vitamin D jsem měla u spodní hranice, takže ten je potřeba taky přidat. Mimochodem víte, že nedostatkem vitaminu D trpí cca 90 % populace? A to je problém. 

S Jani jsme tedy k mému režimu nastavily na začátek Omega 3, Vitamin D, houby Reishi a Coriolus a aktivní uhlí. Zahájily jsme tzv. fázi REMOVE, což je první fáze z 5R protokolu. Co je 5R protokol? Jde o terapeutický protokol vyvinutý Institutem funkční medicíny, který se používá k obnově střevní rovnováhy. V první REMOVE fázi se vlastně odstraní všechno, co by mohlo mé tělo rozhodit tzn. stravu už máme zařízenou (vše prozánětlivé jsem vyřadila díky AIP), teď ještě odstraníme stres, co nejvíce toxinů a podpoříme imunitní systém potravinovými doplňky, kvalitním spánkem, pohybem atd. 

Potravinové doplňky 

Nebudu vám zde rozepisovat dávkování a ani vás nenabádám, abyste doplňky užívali. Vše by mělo být vždy na míru vašim problémům a potřebám doporučené od odborníka, například jako mám já Jani Zahradníkovou.Ráda vám ale popíšu, co jsem brala já a proč. 

Omega 3 EPA a DHA: Není omega 3 jako omega 3. Já jsem si na doporučení vybrala to nejšetrnější a myslím, že i nejkvalitnější (ano, možná mi někdo řeknete, že možná i nejdražší. :D).  Užívala jsem ANTARCTICA KRIL OLEJ.

 

Vitamin D3 + K2: Na nedostatek déčka jsem si pořídila kombinaci déčka a káčka v přírodním kokosovým oleji. Proč i vitamin K? Ono totiž tyhle dva vitaminy spolu hezky fungujou dohromady. A zároveň má káčko taky své benefity. Veškeré informace o produktu si můžete přečíst, když kliknete na Vitamin D3+K2 v MCT oleji

 

Houba Coriolus: Ačkoli se její využití v Evropě hodně rozšiřuje, dle nových legislativních úprav EU se nesmí označit jako potravinový doplněk, a proto u ní najdete vždy označení „veterinární přípravek“. Například v Koreji doplňuje Coriolus lékařské ošetření u 70 % pacientů s rakovinou. Tahle šikovná houba má vysoký obsah betaglukanů, protivirových látek a taky látek, které modulují imunitu. Více o houbičce Coriolus v optimální koncentraci na webu wugi.cz 

Houba Reishi: S houbama nekončíme. Jako další jsem užívala Reishi v optimální koncentraci, která je mimochodem jednou z nejužívanějších hub. Podporuje imunitní systém, pomáhá udržovat normální hladinu cholesterolu a tak dále. Zajímavé je, že se její účinky využívají už více než 4000 let. 

 

Aktivní uhlí: A jako poslední doplněk jsem v první fázi užívala aktivní uhlí ze skořápek kokosových ořechů. To má téměř stejné účinky jako živočišné aktivní uhlí, ale je vhodné i pro vegany. Díky absorpčním účinkům je skvělý na intoxikaci.

 

Pokud si říkáte: „A proč nebereš železo, když ho máš málo?“ Nebojte, k tomu se dostanu ve fázi č. 2 – REPLACE.

Zařadila jsem správné návyky

Když to tedy všechno shrnu: na začátku mé uzdravovací cesty jsem byla v eliminační fázi AIP, brala jsem výše uvedené doplňky, a ještě jsem odstranila vše toxické. A také jsem začala zařazovat prospěšné návyky do svého života.  

Spánek a odpočinek

Zaměřila jsem se na kvalitu svého spánku tzn. trackuju si díky Apple Watch jak dlouho spím, kolik mám hlubokého spánku, jaký mám tep a tak dále. Když jsem unavená, jdu si prostě odpočinout. Nedělám hrdinku. Mám svůj odpočinek a pohodlí na prvním místě (jasně, že to s malým dítětem občas nevyjde, ale od toho je tu partner, aby pomohl anebo si dávám šlofíčky s malou přes den.) My to máme doma nastavené tak, že přes noc se o malou starám já a ráno s ní vstane naopak partner, takže mám čas se hodinku, dvě dospat. Denně spím cca 8-10 hodin. 

Cvičení a pohyb

Vytvořila jsem si i více prostoru pro pohyb – každý den ujdu cca 5 kilometrů s kočárkem + ráno či večer si zacvičím. Na mateřský má člověk pohybu hodně, než totiž dáte prát prádlo, zvednete u toho 6x dítě, než prádlo pověsíte, sundáte 5x dítě z věšáku, než si vyčistíte zuby 8x naháníte dítě po bytě. Suma sumárum zvedáte 10kilový dítě několikrát za den, naběháte se, naohýbáte se… tomu říkám pořádný cvičení. Díky telefonu a hodinkám vím, že průměrně za den ujdu cca 9 000 kroků, a to je pro mě pecka. Musím říct, že mě tohle trackování dost motivuje, když vidím i kolik minut denně cvičím, kolik hodin denně stojím a tak dále. 

Duševní pohoda

A taky jsem se ještě víc, než kdy jindy zamyslela nad toxickýma lidma ve svým životě a všechny je jednoduše odřízla. Zbavila jsem se prostě stresu a začala se ještě víc zajímat o svou duševní pohodu. A co dělat, když ty lidi odříznout nechcete? Naučit se jejich energii nepřijímat a nenechat se rozhodit. Já jsem si uvědomila, jak moc je důležitá psychická vyrovnanost, psychickej klid. A upřímně vám řeknu, když žijete ve svý spokojený bublině, žije se vám o poznání líp. Jen ten střet s realitou je pak trochu složitější. 

Takový malý tip: i na sociálních sítích jsem jednoduše přestala sledovat různé účty nebo lidi, když jsem cítila, že mi jejich život, vyjadřování, názory, chování prostě nejsou vlastní. A když vás někdo jó obtěžuje, vždycky můžete zmáčknout tlačítko blokovat. Není to projev slabosti. Naopak toho, že si ceníte vlastní pohody a klidu. Sebehodnota. 

Bolesti máš? A můžeme je vidět? 

Nemám. Prostě zmizely. Myslela jsem, že eliminační fáze bude nekonečná, ale 45 dní, které jsme si s Jani nastavily utekly jako voda. Ani jsem nemrkla a už jsme měly druhou konzultaci. A já měla plno novinek. Cíle, které jsem si nastavila, že chci do 45 dní zvládnout: 

Bude mě méně bolet kyčel (nyní pocitově bolest na 3, za měsíc to bude 1-2): tak tohle jsem už za 45 zvládla z bolesti na 3 dát na bolest na 0. Prostě mě kyčel už nebolela. Mohla jsem si zase jako člověk obléknout normálně kalhoty, ponožky, nebolelo mě spát na boku… Paráda.

Budu méně smrkat: za den jsem byla schopná posmrkat třeba 20 kapesníčků. Za 45 dní na AIP stravě jsem za celý den použila třeba 2 kapesníčky.

Nebudu tolik nafouknutá po jídle: vyřešeno. Už jsem prostě nafouknutá po jídle nebyla. 

Budu vstávat s dobrým pocitem a lehkostí. S úsměvem! I tohle se mi podařilo. Ranní ztuhlosti už nebyly takové, i když ve chvílích, kdy jsem probděla noc s dcerou, byla jsem rozlámaná šíleně.

Budu si na sebe dělat více času, budu více chodit ven: provedeno.

Jednoduše řečeno už za ten měsíc a půl mi bylo lépe. Bolesti v kyčli zmizely, cítila jsem se lépe nejen fyzicky ale i psychicky. To byla motivace jako blázen pokračovat dál. V půlce února jsem navštívila RÚ v Praze – klasická kontrola. Těšila jsem se, až paní doktorce řeknu, jak skvěle se cítím. Vše jsme spolu probraly, vyšetřila mě, doporučila mi denzitometrii, a nakonec mi v lékařské zprávě přistálo: remise onemocnění. A to vám povím je nejlepší zpráva za poslední dobu. WOW.

Samozřejmě byly i chvíle, kdy jsem Béďu trochu cítila. Hlavně před menstruací mě bolely esíčka, ale po pár dnech vše odeznělo. 

Pokračujeme v krasojízdě 

Druhá konzultace nebyla jen o radosti a mém chlubení se, že už se cítím lépe. Věděla jsem, že mám ještě dlouhou cestu před sebou. Přešla jsem na druhou fázi v rámci 5R protokolu – REPLACE. Zaměřily jsme se na zaléčení trávení a podporu esenciální mikroflóry. A ano, přišly na řadu další doplňky. 

Potravinové doplňky 

Betain HCl – pro podporu kyseliny chlorovodíkové a enzymatické výbavy těla jsem jedla Betain HCl. Aby se všechno, co sním, správně využilo. 

 

Probiotika – po nějaké době jsme přidali i probiotika Probiomix. Trochu jsme jejich nasazení urychlily, protože 1) trávení mi nedělalo potíže a 2) čekalo mě 5 týdnů ve Španělsku. 

 

Vitamin C – taky jsme zařadily přírodní céčko. Věděli jste, že Acerola neboli brazilská třešen je považována za surovinu s nejvyšším obsahem vitaminu C na světě? Já ne. A fakt mě to překvapilo, že účinnost je až 30x vyšší než u citronu. Člověk se u braní doplňků i dovzdělá. 

 

Vitamin Code Raw železo – došlo konečně i na železo, který mi vyšlo z krve na nízké hladině. 

 

B-komplex – a nezapomněly jsme ani na béčko neboli vitamin code – raw b-komplex. Díky vitaminům B se podpoří funkce nervového systému, chrání se buňky před oxidativním stresem a přispěje se ke snížení únavy. 

 

Vitamin D3+K3 a omega 3 jsem brala nadále stejně.

Doplňky ale nebyly to jediné, co v druhé fázi přišlo na řadu. Po nějaké době, co jsem je užívala přišlo na řaduuuu….. zařazování potravin! Oujéé! Na to se asi těší každý, kdo někdy AIP vyzkoušel. Sice si na striktní jídelníček zvyknete, ale vidina toho, že zase budete moct ochutnat rýži, brambory nebo třeba kozí sýr… to je porno pro chuťový buňky. 

Po nějakých třech měsících v eliminační fázi, jsem přešla na znovuzařazování. A jako první jsem zkusila zařadit kozí sýr. Jak to vlastně funguje takový zařazování? Já se nacházela v bezbolestným stavu, takže ideální pro pozorování, jak tělo reaguje. Snědla jsem kousek kozího bio sýra a 3 dny čekala. A zapisovala jsem si, co se se mnou děje. Za celé 3 dny se s mým tělem nic nezměnilo, bolesti se neobjevily, a tak jsem mohla zajásat, že kozí sýr prošel bez problému. Na řadu přišel teda ovčí. A ten prošel taky. 

Moc jsem se těšila na znovuzařazování. Fakt. Jako malá holka. Užívala jsem si každou potravinu. Ale přiznám se, že mě v tomhle období trochu stresovalo, že se za pár dní balíme a odlétáme na 5 týdnů do Španělska. O tom vám ale povím zase příště. 

Recepty aneb rychlovky, co nám doma chutnaj 

Úplně upřímně jo. Myslím si, že kdokoli mě zná víc jak dva roky, může si teď ťukat na čelo, že zrovna já někomu dávám tipy na vaření. 😀 Nesnášela jsem vaření. Nebavilo mě to. A asi jsem zvládla uvařit maximálně tak palačinky. No jo, lidi se mění. A pokud mě AIP něco naučilo? Rozhodně vařit a najít si v tom zábavu. Poznala a pochopila jsem, jak potraviny fungujou dohromady, jak chutnaj, co se k čemu hodí… jelikož povolených potravin moc není, člověk se učí vařit de facto od začátku. Recepty a jídla jsou hodně simple. Není to žádná velká věda – což pro mě bylo ideální. 

Tip: Na Instáč dávám do stories vždy nějakou inspiraci na jídlo, tak doporučuju projít výběry AIP tipy a AIP tipy #2. Áááá pak je nějaká AIP inspirace ode mě i tady ve videu

💜 Pokud máte rádi tacos, tortilly, placky… doporučuju vyzkoušet TORTILLY Z PLANTAINŮ.

💜 Pokud si lámete hlavu nad tím, co si dělat ráno k snídani, když jogurt ani ovesná kaše nepřichází v úvahu, doporučuju BATÁTOVO-BANÁNOVOU KAŠI SE SKOŘICÍ. Je to šíleně výborný.

💜 A pokud vám chybí těstoviny, mám pro vás takovou zeleninovou záchranu - DÝŇOVÉ GNOCCHI.