#3 Moje AIP cesta

Po třech měsících v eliminační fázi AIP jsem pomalu přešla na zařazování potravin. Těšila jsem se, ale zároveň i bála. Čekala nás totiž dovolená ve Španělsku na 5 týdnů. Jak jsem to zvládla?

Ještě před odletem jsem doma vyzkoušela zařadit kozí, ovčí sýr a kváskový chleba. Znovu zařazování potravin, to vám je taková zábavná hra na pár dní. Sníte kousek potraviny (třeba kozího sýru) a čekáte tři dny. Čekáte a pozorujete svoje tělo, co se s ním děje. A musíte pozorovat opravdu pečlivě, protože každá změna se počítá. Naštěstí byl pro mě začátek zkoušení potravin velmi pozitivní. Kozí i ovčí sýr tělo přijalo naprosto bez problému. Bála jsem se kváskovýho chleba, protože lepek, ale řeknu vám, že taky nic. Někdo třeba lepek nevyzkouší vůbec, ale já to zkusit chtěla. Zjistila jsem, že celiak nejsem (díkybohu) a že moje tělo na trochu kváskovýho pečiva nereaguje. Proč zmiňuju kváskovýho? Není totiž pečivo jako pečivo. 

Kváskový chleba:

  • vydrží déle bez plísně díky kyselému prostředí
  • obsahuje desítky prospěšných bakterií pro naše střeva
  • se lépe tráví 
  • nezpůsobuje nadýmání 
  • má méně kalorií 
  • má méně lepku díky dlouhému procesu fermentace

5 týdnů ve Španělsku za dveřma

Nebudu vám lhát. Zabalit se na pět týdnů do Španělska s dítětem, a ještě řešit svůj AIP jídelníček… byl to trošku stresík. 😃 Ale nakonec si troufám říct, že jsme to zvládli levou zadní. Čekalo nás 14 dní v Barceloně, a pak 3 týdny na Tenerife. Ubytování jsme si vybírali takové, abychom tam mohli vařit – bez toho by to totiž nešlo. Než se ale přesuneme do Španělska, ráda vám prozradím, co jsem si zabalila s sebou. Nebylo to totiž jenom oblečení. 

Zamyslela jsem se nad tím tak nějak logicky. To, co ve Španělsku asi neseženu, beru prostě s sebou. Takže jsem si vezla kokosový olej RBD, jablečný bio ocet, coconut aminos, maniokovou mouku, mouku z tygřích ořechů, raw datlovo-kokosový tyčinky, koření, kokosový mlíko (než se nakoupí nějaký tam) a to je myslím všechno. Vzala jsem jednoduše to, co doma používám dost často. A fakt se to vyplatilo. Sice vezete o zavazadlo navíc, ale nemusíte se pak stresovat, že to v obchodech nemají.

Sváča do letadla

Na letišti nic AIP asi neseženete, ale to neznamená, že musíte hladovět. Teď nevím, zda mi to nepovolili jen kvůli dítěti (protože pro děti je do letadla povolený jídlo i pití), ale já jsem si s sebou vezla několik raw tyčinek + jsem měla ovoce i zeleninu (sušený maso je dobrej tip!).

Všechno je o zvyku a motivaci

Na dovolený je podle mě největší průser to, že se nikomu nechce vařit doma. Chtěli bychom se nejradši vyvalit na lehátko, chodit na procházky, koupat se v moři, lézt po horách a na jídlo si dojít do restaurace. Jenže to při AIP ne vždycky jde. Musíte mít v sobě furt ten hnací motor, tu vnitřní sílu a nakopnout se do vaření, i když se vám dvakrát nechce. To je za mě klíč k úspěchu. ✨

Ahoj, Barcelono! 

Dva týdny v hlavním městě Katalánska utekly jako voda. Navařila jsem se toho až až, ale bylo to fakt uživatelsky příjemný. Potraviny podobný jako doma v bio kvalitě, takže top. Na snídaně jsem si klasicky dělala batátovo-banánovou kaši se skořicí nebo třeba kokosový (kozí) jogurty s ovocem. K obědu byste u nás na talíři našli jednoduchý rychlovky – pečený kuřecí bio stehna s chřestem, něco jako čínu, mletý maso s dýní a baby španátem, krevety s pastinákovým pyré… prostě klasika. Jako doma. Ale nestrávila jsem celou dovču v Barceloně jen u plotny. Občas jsem si zašla na jídlo i do restaurace! To vám byla paráda luštit ty etikety a jídelní lístky v katalánštině. 

Mám pro vás pár tipů na obchody, kde koupíte kvalitní potraviny: 

  • Veritas – boží obchod s bio produkty, čerstvou zeleninou i ovocem, gluten free, lactose free, sugar free produkty… 
  • Ze supermarketů doporučím asi Bonpreu. Je to podle mě jeden z těch lepších. 
  • La Sirena – zmražený maso, ryby, krevety, chobotnice. 

Samozřejmě můžete využít zdejších trhů a koupit si potraviny od farmářů. 

A kam do restaurace? Za mě stoprocentní doporučení je do Flax&Kale. BOŽÍ! Kvalitní potraviny, super výběr z jídel, čerstvý freshe, smoothies, dortíky, zmrzliny, a to všechno i v bezlepkový nebo bezlaktózový variantě. MI-LU-JU. Párkrát jsme pak byli ještě v restauracích, kde měli hlavně sea food. Taky pecka.

V průběhu dvou týdnů jsem vyzkoušela zařadit další potraviny. A tentokrát jsem i poznala jaký to je, když se Béďa ozve. Věděla jsem, že kozí a ovčí mléko, sýry, pomazánky a jogurty jsou v pořádku. Chybělo mi ale kafe, a tak po domluvě s mojí úžasnou Jani jsme se dohodly, že prubnu A2 mléko a kafe. No jo, jenže A2 mléko jsem ve Španělsku nenašla. Tak jsem se rozhodla vyzkoušet klasický kravský mlíko a pak bezlaktózový. A trochu jsem narazila. 

Co je to A2 mléko a proč je pro naše trávení lepší než klasické mléko, co znáte, je popsané moc hezky ve článkuŘeznictví Sloupnice. 

Po kafi a kravském mléku se moje tělo pěkně ozvalo – bolest hlavy a bolest žaludku ještě ten den. A druhý den? To mě rozbolely všechny klouby – pánev, kyčle a esíčka. Wow. Tak tohle asi nebude to pravý vořechový. Počkala jsem pár dní a vše se zase vrátilo zpět do bezbolestnýho stavu. Od tý doby jsem mléko ani kafe s kofeinem neměla. 😃

Vyzkoušela jsem pak i bezlaktózový mléko, ale to mi taky moc nesedlo (spoiler alert: teď si ho občas dám a v pohodě, asi nebyl ten správný čas). Z dalších potravin jsem se vrhla na přílohy – brambory a rýže. A to prošlo taky v pořádku. Jak moc vystresovaná jsem z tý naší dovolený a AIP byla, fakt to ze mě dost rychle opadlo. Nebylo to vůbec tak těžký, jak jsem si myslela. I s takhle striktním jídelníčkem si tu dovču užijete, můžu zaručit.

Vzhůru na Tenerife 

Barcelona je krásný město, ale už jsme se těšili dál. A řeknu vám, Tenerife je ostrov pro všechny. Najdete tu všechno od přírody přes pláže až po hory. S jídelníčkem už jsem si byla jistější v kramflecích a jak moje tělo (a Béďa) potraviny schvalovalo bez problémů, občas jsem si trochu víc vyrazila z kopýtka. Myšleno ve smyslu, že jsem si dala mangový sorbet v cukrárně, ledový ice tea s cukrem, kus bílý veky a tak dále. Hlídala jsem se, ale už jsem nejela stoprocentně striktně. Jinak stravování bylo na Tenerife dost podobný jako v Barceloně. Plno místní zeleniny a ovoce, maso, ryby… 

ALE! Nemusíte ani jezdit do Egypta, aby vás potkali faraoni. 🤢 Po pár dnech se na nás všech vystřídala nějaká střevní potvora. První partner, pak malá a nakonec já. Odolávala jsem fakt nejdýl (to jsem se kasala, jak mám zdravý tělo), a pak mě to porazilo nejvíc. Dva dny jsem kvůli průjmům a zvracení mohla pít jen coca-colu po lžičkách, vodu a ukusovala jsem kváskovej chleba. To nezní moc AIP, co? Řeknu vám, že mi to bylo buřt. Ta kola mě fakt vrátila z mrtvejch a chleba chutnal nejlíp na světě. Uplynulo pár dní a já byla zase ok. 

Kdo viděl moje fotky na Instáči nebo na Facebooku se mnou bude určitě souhlasit, že Tenerife je prostě nádherný! Jsem neskutečně vděčná a šťastná, že jsme pojali dovolenou aktivně a já mohla bezbolestně na túry. Po střevní chřipce jsem byla chvíli oslabená, ale rychle jsem se dala dohromady. Za tři týdny jsme viděli pláže s černým pískem, vykoupali se v bazénu, smočili nohy v oceánu, ušli desítky kilometrů v přírodě, navštívili zoo, viděli nedotčenej prales, dali si dobrou zmrzku, ugrilovali si skvělý maso… fakt moc pěkná dovolená.

Pár tipů, co se můžou hodit

  • La vida bio – boží obchůdky. Bio, kvalitní produkty + i třeba non-toxic plínky pro děti atd. Moc příjemný. 
  • Supermarkety – i tady byl moc fajn výběr. Narazila jsem třeba i na sorbety z kozího mléka, paštiky, různý džusy nebo třeba roiboos ledový čaj.

No, nebudu lhát, dovolená ve Španělsku byla krásná.💚 Předposlední den jsem ještě stihla konzultaci s milou Jani, kde jsme probíraly, jak se mi daří. Zařadila jsem mezitím brambory, vejce, quionu a tuším i pohanku. Všechno dopadlo v pořádku. Taky jsem zjistila, že mi po česneku bývá nevolno a mám pocit na zvracení (to se časem ale dalo vcelku do pořádku). Domluvily jsme se na dalších doplňcích a taky jsem zařadila více zelené zeleniny (rukola, celer, špenát atd.) A hlavně mě čekalo další zařazování – kešu, fazole, čočka… 

Cestování a AIP

Když vám shrnu za mě nejdůležitější věci, bude to určitě tohle: 

  • Jeďte tam, kde si můžete vařit.
  • Porozhlédněte se, které potraviny v místě koupíte.
  • Ty, které tam nekoupíte si vezměte s sebou.
  • Pokud chcete do restaurace, vybírejte pečlivě a ptejte se na složení.
  • Nebojte se jet na dovolenou. Fakt se to dá zvládnout levou zadní. 
  • Vezměte si s sebou krabičky, ať máte na výlety kam dávat jídlo. 
  • Doporučuju si s sebou vzít i oblíbený koření. 
  • Taky se mi osvědčilo vzít do kufru lyofilizovaný ovoce na snídaně (třeba od mixit). 

Doma mě čekaly další doplňky 

Po 5 týdnech v zahraničí byl návrat domů příjemnej. Sice jsem prala prádlo asi týden v kuse, ale doma je prostě doma. Taky jsem se těšila, že postoupím do další fáze a přidám si další doplňky pro podporu svého těla. Přidaly jsme dvě věci: 

Gut protect – pro podporu střev a zdravého trávení. 

Raw nutrients greens – životabudič. Zelenej. Pro energii a přirozenou detoxikaci těla. 

Takhle. Jsou to zelený prášky, který se rozpouští ve vodě. A rozhodně to nechutná jako dobrá limča. Ale zvládnout se to dá! To jo.

Jak článek píšu zpětně, je možný, že jsem na něco zapomněla nebo jsem něco popsala méně detailně. Každopádně důležité pro mě je – za celou dovolenou mě nic nebolelo (když nepočítám tu střevní chřipku a bolest po kravským mléku). Cítila jsem se skvěle. Živá. Šťastná. Energická. Jediný, co se trochu rozházelo byla moje menstruace (posouvala se mi o několik dní) zda je to kvůli AIP anebo jsem stále trochu hormonálně rozházená z porodu a kojení, kdo ví.  A nesmím zapomenout také zmínit, že jsem po návratu do Prahy začala chodit na jógu. Zamilovala jsem si to bez debat. Nádherná hodinka a půl pro sebe, svý tělo a Béďu. Snad budu chodit častěji a častěji. 

Příště vám ráda prozradím: jak se u mě vyvíjela rozházená menstruace, jak mě zase skolila nějaká chřipajzna a já se dávala dohromady na dovolenou na Šumavu pomocí antioxidantů a taky vám samozřejmě ještě popíšu, co jsem zařadila za potraviny. 🧘🏽‍♀️

A nesmím zapomenout. 😊Pokud by vás zajímaly nejen AIP recepty, založila jsem si profil na pickey.cz, kde můžete moji práci podpořit. Připravila jsem pro vás dva formáty: 

Béďopis – což je něco jako newsletter, kam vám dvakrát do měsíce vypisuju zajímavý témata o autoimunitních nemocech a samozřejmě tam najdete i tipy na Béďu – cvičení, knížky, podcasty… 

Recepty – tak trochu si vás zvu do kuchyně. Dvakrát do měsíce. Nafotila a sepsala jsem pro vás recepty, co u nás doma frčí. Plus vám k tomu vždy vypisuju užitečný informace o ingrediencích, tipy k vaření nebo třeba zajímavosti o složení. 

Jak to funguje? Vyberete si, co byste chtěli ode mě dostávat, a to si předplatíte. Pokud si zaplatíte recepty (vyšší předplatný), máte automaticky zadarmo i Béďopis (nižší předplatný). A to se vyplatí, ne? 

Přečtěte si o tom víc.