#1 Moje AIP cesta

Tušila jsem, že když vyzkouším AIP (Autoimunitní protokol), život se mi změní. Nevěděla jsem ale jak moc. Rozhodnout se pro tuto dietu a životní styl chce odhodlání a trpělivost. Občas se můžou některé fáze zdát složité, a tak jsem se pokusila vám popsat mou cestu a třeba vás inspirovat.

Můj důvod, proč jsem se pustila do AIP je docela prostý. Po novém roce mi na kontrolních rentgenových snímcích byla nalezena progrese neboli zhoršení onemocnění. Béďa se mi dostal už na obě SI skloubení a zánětem tam udělal pěknou neplechu. Upřímně mě tahle zpráva vyděsila. Nějak jsem zapomněla, že může být hůř. Že nemoc ničí nenápadně. A teď jako čerstvá máma vidím, jak moc potřebuju být stoprocentně aktivní nejen pro sebe, ale i pro svou rodinu. Rozhodnutí bylo tedy jasné. Udělám všechno proto, abych se necítila jako mrzák, zastavila Béďu v jeho ničení a byla tu v plné síle pro sebe i své blízké. O mém celém příběhu - jak jsem se stravovala před tím atd. se dozvíte v mé připravované knize. ❤️

Možná si řeknete, že biologická léčba by byla odpověď na zhoršení onemocnění. Je to relativně jednoduchý, nic nemusíte měnit a přesto vám (většinou) pomůže. No jo, ale než si budu píchat injekce do břicha celej život, chci vyzkoušet, jestli svého Béďu nezvládnu zkrotit jinak. Já na ty léky prostě moc nejsem. 

Startuju za tři, dva, jedna…

O AIP dietě jsem se dozvěděla díky www.luckyaip.cz. S Luckou je zde na blogu i rozhovor rozdělený do tří částí (#1 AIP není jen přísná dieta, #2 AIP není jen přísná dieta, #3 AIP není jen přísná dieta). Pokud nemáte vůbec tušení, co že to AIP je, doporučuju vám si rozhovory přečíst. Lucka zároveň nabízí i AIP koučink. Mně se moc líbilo, co s lidmi dokáže změna stravy, mindsetu a života udělat. A když jsem zjistila, že samotné Lucce pomohlo AIP k remisi revmatoidní artritidy, řekla jsem si: „Jdu do toho!”

Na změnu a začátek AIP musí být člověk podle mě připraven, a to nejen informacemi ale také psychicky – nakoupila jsem si proto v knihkupectví knihy od Dr. Amy Myers Autoimunitní řešení a Kuchařka pro autoimunitní řešení a pustila se do studování potravin, jídelníčků a potravinových doplňků. A taky jsem se začala psychicky připravovat na změnu. Nevím, jak to úplně popsat, ale jednoduše jsem přijala fakt, že svůj život změním a bude mi v něm příjemně. Žádné stresy jsem si k tělu nechtěla připustit.

Pomalu jsme si doma zkoušeli pár AIP receptů a seznamovali se s rozdíly ve vaření. Na začátku se nám všechno zdálo trochu zmatečné, ale člověk se rychle zorientuje.

Můžu vám dát pár tipů, které nám doma ve startu pomohly: 

  • Než na AIP najedete naplno, zkoušejte si pár receptů předem. 
  • Potraviny, které jíst nesmíte vyhoďte, darujte anebo je schovejte (my si nechali schovaných fakt minimum věcí, a to hlavně pro návštěvy jako jsou trvanlivé mléko do kávy, sirup do pití, cukr na slazení). 
  • Naopak se začněte seznamovat s potravinami, které budete moci jíst. Já si pro ně vyklidila celou skříňku, udělala si pro ně hezky popsané nádoby atd. Vzala jsem to jako takový přípravný „rituál” a moc jsem si to užila.
  • Nečekejte, že potraviny nakoupíte pouze v supermarketu. Budete muset projít i internetové obchody - dám vám níže tipy.
  • Dívejte se na recepty a tipy k vaření i v angličtině. Náš český AIP rybníček je malý a plno inspirace najdete právě v zahraničí. Dortíky, snídaně, dezerty, svačinky. 

    V CZ doporučuju třeba: AIP recepty od Lucky,Ohmygut.cz, receptyprozivot.cz

    V AJ doporučuju třeba: Michelle: Unbound Wellness, Autoimmune Wellness, Yummly.com

  • Všem v okolí řekněte, ať vám nenosí na návštěvy bábovky, cukrovinky ani pečivo. Jednoduše ať přinesou radši bio okurky a plantainy. 😊

Kde nakupovat?

  • Nám se osvědčil Rohlík (má spoustu bio potravin a doveze je přímo domů).
  • Taky mohu doporučit Grizly.cz (tady najdete věci jako mouku z tygřích ořechů, bio javorový sirup, kokosové doplňky atd.) 
  • Balance Food (zde nakupujeme hlavně mouky, případně škrob).
  • The real meat society (výborný maso a uzeniny v bio kvalitě).

Krevní testy, duševní pohoda a cíle 

Rozjeli jsme doma tedy AIP jídelníčky v plné parádě a já ještě oslovila Janu Zahradníkovou z Centra Návyků. Ne že bych si nevěřila na AIP cestě sama, ale chtěla jsem nad sebou supervizi nejen v tématu stravy, ale hlavně ohledně potravinových doplňků, psychiky atd. Po dohodě s Janou jsem si došla na krevní odběry jako samoplátce – tady si myslím, že pokud máte super praktika, možná vám může dát žádanku a nemusíte tak krev platit. Kdyby vás to zajímalo, odběry mi dělali v Synlabu a platila jsem cca 2600 korun (bilirubin celkový, vitamin D, anti TPO, anti TG, kortizol, ft3-volný T3, ft4-volný T4, TSH, GGT, AST, ALT, Feritin, železo, separace séra, transferin, odběr ze žíly, krevní obraz základ). Na jejich webu jsem si vše vyplnila, našla si nejbližší pobočku, vytiskla papír a vydala se druhý den na odběr. 

Na první konzultaci s Jani jsme probraly mou minulost, moje aktuální problémy, můj pohled na svět, moje sny a vize, jaké léky užívám, jak se každý den cítím, co pociťuji za příznaky (nejen u Bédi, například já jsem neustále smrkala) a tak dále. Pár dní před jsem ještě Jani vyplňovala do tabulky důkladně svou anamnézu, návyky, jakou mám stolici – no prostě komplexní přístup, aby si o mně mohla udělat obrázek předem. To jsem přesně chtěla. Někoho, kdo se bude zajímat a neodbije mě po hodinovém čekání v ordinace pár stručnými větami a receptem s léky. Také jsem od Jani dostala doporučení na některé potravinové doplňky (než uvidíme výsledky z krve a upravíme to na míru), stanovily jsme délku eliminační fáze AIP na cca 45 dní, probraly jsme spolu cvičení a můj pravidelný pohyb a hlavně jsem Janě řekla, co za změny chci do další konzultace pozorovat. Ráda své cíle s vámi nasdílím:

Co se změní za 45 dní?

  • Bude mě méně bolet kyčel (nyní pocitově bolest na 3, za měsíc to bude 1-2). 
  • Budu méně smrkat.
  • Nebudu tolik nafouknutá po jídle. 
  • Budu vstávat s dobrým pocitem a lehkostí. S úsměvem!
  • Budu si na sebe dělat více času, budu více chodit ven.

Eliminační fáze probíhá skvěle

Musím říct, že jsem se zezačátku bála, jak zvládnu vařit tolik nových jídel, když ke všemu ještě stále kojím, starám se o dítě a málokdy si stíhám umýt hlavu. 😃 Moje obavy ale byly zbytečný. Tím, že jsme si pár receptů s partnerem vyzkoušeli předem a “vočíhli” si AIP terén, měli jsme dost jasno. Takže nemějte strach. Když budete mít doma jen povolené potraviny, nebude vás honit mlsná a budete z daných potravin vymýšlet různé kombinace. A po nějaké době si zvyknete i na nové chutě - já třeba neměla ráda kokos a dneska si jeho chuť vyloženě užívám.

Co je podle mě taky důležité? Aby vás v AIP partner/ka, rodina a nebo kdokoli jiný podpořil a nemusely na vás vykukovat sladkosti či pečivo na každém rohu. Neříkám, že musí jíst všichni striktně AIP potraviny s vámi, ale spíš aby pochopili, že je takhle změna pro vás těžká a velmi důležitá. A jak partnerovi či rodině vařit? Podle mě můžete vařit AIP verze, jen dáte ostatním jinou přílohu - vy si uděláte květákovou rýži, zbytek si dá klasickou rýži. Vy si uvaříte batáty s Pak Choi, zbytek si dá brambory… chce to občas fantazii, ale určitě to jde. A za zdraví tahle příprava stojí. 💚

Já mám to štěstí, že můj partner jede AIP se mnou. Až teda na některé výjimky jako jsou káva, občas pivo s kamarády, občas jídlo venku a tak dále. Takže my máme doma těch nepovolených potravin pomálu. A když si náhodou koupí křupinky s čokoládou, dávám je hned do nejspodnější skříňky v kuchyni, at na ně nemusím koukat. 😃

Vařte chytře a jednoduše

Člověk v AIP procesu taky rychle pochopí, že musí vařit chytře. Co tím myslím? Vývary dělejte v pomalém hrnci přes noc a několik porcí mějte vždy připravených v mrazáku. Nakupujte si potraviny dopředu, naplánujte si klidně jídelníček na celý týden, krabičkujte si… prostě cokoli vám pomůže.

Co vám ušetří čas? Šoupněte si do mrazáku:

  • Několik porcí vývaru. 
  • Nakrájenou zeleninu do vývaru.
  • Ovocné mixy na smoothie. 
  • Hotová jídla jako třeba vepřové mleté se žampiony, cibulkou, špenátem a batátovými gnocchi. Jídlo pak rozmrazíte, hodíte na pánev ohřát a jíte. 
  • Několik porcí bio masa – u nás vždy vykoupíme bio maso v zachraň jídlo na Rohlíku (nižší cena).
  • Bio šunky, bio párky (samozřejmě pokud neobsahují nic jiného než maso případně sůl). 

Je fakt, že klíčovým bodem pro AIP bude podle mě taky připravenost. Nechcete mít totiž hlad. Chcete mít vždy na lince, v lednici nebo mrazáku něco, po čem můžete hned sáhnout. Já si takhle nakoupila raw tyčinky (datle, kokos), který si beru v akutních případech – buď mám chuť nebo nestíhám s dcerou atd. Ale nesmíte těch tyčinek sníst pět za den, chápeme se, při AIP je cukr (z ovoce) povolený minimálně. A taky pozor, pečlivě čtěte složení, většina tyčinek obsahuje oříšky.

Moji další pomocníci:

Osvědčilo se mi mít po ruce upečené batáty v lednici. Buď si je dávám rozmixované s banánem a skořicí k snídani, kus přidám dceři k obědu anebo batáty použiju jako přílohu k jinému jídlu ten den. Jednoduše vždy mám někde záchranu, kdybych náhodou nestíhala. 

Kdo je připraven, nebude překvapen. 🥳 A už se zase moc rozepisuju a plno z vás v moři textu ztratím. Tak vám moji AIP cestu rozdělím.

V dalším článku vám mile ráda popíšu:

✔️ jak mi dopadly krevní testy

✔️ jaké potravinové doplňky jsem začala užívat a proč

✔️ jak jsem eliminovala stres, zařadila pravidelný pohyb atd.

✔️ zda sem se zbavila bolestí a dalších symptomů

✔️ jak dopadla návštěva revmatologa

✔️ konkrétní recepty (zejména rychlovky), které doma vaříme často

✔️ co jsem probírala na druhé konzultaci s Jani

✔️ jak pokračuju v AIP a kdy budu zařazovat další potraviny

Snad se vám článek líbil a našli jste zde užitečné informace. ❤️ Níže dávám vašich pár otázek, zbytek přidám zase příště. A pokud byste měli další otázky, klidně mi napište na sociálních sítích a já se budu snažit v článcích odpovědět.

Zajímalo vás:

Ovlivnila změna stravy kojení? 

Na tohle téma jsem se Jany i Lucky ptala také. Od oboum jsem dostala zelenou, že by mělo být vše v pořádku, a kdybych náhodou pozorovala změny (málo mléka, dceři by se něco nelíbilo), stravu bychom upravili. Ale nakonec nebyl důvod. Na kojení se AIP neprojevilo nijak.

Pořídila sis filtraci na vodu? A jakou? 

Pořídila jsem si konvici BRITA. Nevím už konkrétně který model, tak vám sem dávám odkaz na Alzu, kde jich je vícero. Jani mi ještě doporučovala různé přenosné filtrační tyčinky do vody. S konvicí BRITA jsem každopádně moc spokojená, jeden filtr vydrží cca na měsíc.

Jak ses snažila eliminovat toxiny? 

Tohle je skvělá otázka. Snažím se totiž tak nějak stále. Protřídila jsem doma kosmetiku a vybírám si už jen přírodní produkty. Asi ne vždy je složení zcela non-toxic, ale po jiných, než přírodních se snažím nesahat. Doma máme zvlhčovač vzduchu a čističku, což opravdu doporučuju, protože se vám lépe dýchá i lépe spí. Teda alespoň nám ano. 😊 Pereme v pracích přípravcích od Feel Eco (což teda nevím, zda je vyloženě non-toxic, ale máme to tak pro dceru) a pořídili jsme i nějaký eko tablety do myčky. Co se týče úklidu, máme na vytírání podlah Kärcher, kterej čistí povrch horkou párou a nemusíte používat chemii. Nádobí jsem zatím extrémně neřešila.

Asi ne všechno v mém životě je non-toxic, ale rozhodně se snažím jít tou zdravou cestou. Na druhou stranu stále chodím ke kadeřnici, na manikúru a tak dále. Takže v tom všem mám tak nějak balanc.

Ještě malý tip na konec: máme doma peřiny a povlaky na peřiny i polštáře od Nanospace proti roztočům. A je to naprostá paráda. To já jen pokud máte s roztoči taky problém.