#3 Co na bolest?

Mám tu pro vás pokračování! Aneb vyzkoušené tipy a triky, jak si pomoct od bolesti. Z dotazníku jsem vytáhla další vaše zkušenosti a sepsala je dohromady. Co tedy dalšího na bolesti pomáhá?

Tip: pokud vás trápí bolesti a chcete vyzkoušet i něco jiného než jen léky, podívejte se i na minulé články o bolesti #1 Co na bolest? a #2 Co na bolest? Jsou v nich sepsané reálné zkušenosti ostatních bechtěreviků. Třeba se dočtete něco, co pomůže právě vám. 

Nejčastěji jste doporučovali: 

  • Rehabilitace a fyzioterapie
  • Masáže
  • Lázně
  • Relax a meditace
  • Správné dýchání
  • Spánek
  • Jógu
  • Konopné masti a konopí celkově
  • Nahřívací deky a polštáře

A samozřejmě jste psali i o lécích a biologické léčbě.

„Pomáhá mi teplá koupel a hodně dlouho užívám Kratom Maeng Da Green - to je jediná věc, která mi umožňuje fungovat a chodit do práce. Žádné léky, které mi byly předepsány mi zatím nefungovaly, ale osobně bych toto nerada doporučovala dle vedlejších účinků a potřeby zvyšování dávky bych usuzovala, že se jedná o určitou lehčí formu opiátů, ale bohužel po čtyřech letech každodenního utrpení to i přesto užívám. Teď nové zkouším CBD olej, ale také jsem v začátcích, jinak z klasických věci používám do postele nahřívací deku. Ta trošku pomáhá a nosím bederní pás. Ještě se snažím o úpravu stravy, ale jelikož znám diagnózu krátce, tak jsem také v začátcích. Také mě napadá Guajacuran je volně prodejný v lékárně a dokáže trošku uvolnit krční páteř a doporučila bych suplementovat magnesium.“  

„Pomáhají mi rašelinové obklady, cvičení, thajská mast MUAY, radonové koupele, masáže, jóga a prodýchávání bolestivých míst. Určitě také lázně, ale jelikož mám postiženou dceru, nemohu si to každý rok dovolit.“ 

Na bolest vám také pomáhá: 

  • Třezalkový olej
  • Fitbox
  • Pití čaje Revmatin
  • Bederní pás
  • Sauna
  • Otužování
  • Krémy na bolest
  • Psychická pohoda
  • Povídání s přáteli
  • Při spaní vypodložení polštáři
  • Pozitivní myšlení
  • Tanec
  • Teplé gelové sáčky
  • Konská mast
  • Kurkumin
  • Sex
  • Slunečné počasí

Sauna vs. Otužování

V dotazníku jsem se vás ptala, jak to máte se saunováním a otužováním. A upřímně jsem byla zvědavá na výsledky. Já osobně mám totiž saunu moc ráda a věřím, že se mi díky ní záda vždy perfektně prohřejí. Otužování jsem nikdy nezavrhla, ale musím říct, že jsem spíš vždy nastydla, než abych pozorovala zlepšení u zad. Kdo ví, možná jsem jen měla vydržet s otužováním déle. 

Z vašich odpovědí je ale vidět, že u každého z nás je to opravdu individuální. Co někomu pomáhá, druhému nemusí.

Saunování a Bechtěrevova nemoc

Saunování a Bechtěrevova nemoc.

Otužování a Bechtěrevova nemoc

Otužování a Bechtěrevova nemoc.

Vaše zprávy aneb Sdílení také pomáhá

V dotazníku jsem vám nechala „okénko”, kde jste ke svému Béďovi mohli popsat více. A tak jsem vám pár zpráv vybrala:

Zjistila jsem, že pokud se tělo neuvolní a neodpočine si a mysl je v jednom kole, tak mám bolesti. Naučila jsem se odpočívat, meditovat, nestresovat se, říkat lidem “ne nepomůžu ti, musím myslet na své zdravi”. Zjistila jsem, že nejvíc mi na ekzém pomáhá obyčejné vepřové sádlo. Změnila jsem jídelníček a je mi po tomhle všem mnohem lépe. Bolesti mám při zátěži, prášky na bolest beru jen když tu bolest cítím a nemám zrovna možnost si zacvičit a odpočinout. Rok mi trvalo, než jsem se dostala tam, kde jsem teď. Poprvé jsem zkolabovala bolestmi 4/2019 a teď mám diagnózu Bechtěrev 4 stupeň, takže rychlý progres. Nyní se učím správne dýchat a rozdýchat bolesti v hrudníku - pomáhá to. Biologickou léčbu nemám. Byla jsem od bolesti pokřivená, pomohl bederní zpevňování pás a rovnač lopatek (koupeno ve zdravotnických potřebách). Začala jsem být pro spoustu lidí sobec a potvora, protože se věnují sobě a nezatěžuju si hlavu nesmysly, ale to je podle mě v pořádku, já mám Bechtěreva a musím myslet na sebe a svou budoucnost a ne na ostatní, ostatní nejsou v mém těle, nezažili to co já. Přišla jsem tím o některé kamarády, ale jen ti nejlepší zůstali a chápou mě a pomáhají mi, a proto mi je mnohem lépe, jsem obklopena lidmi, na které se můžu spolehnout a dodávají mi spoustu pozitivní energie.

Standardní bechtěrev, antigen pozitivní zjištěn ve věku 8 let, každý rok proběhla kontrola u revmatologa, v 11 kontroly zrušeny z důvodu absence příznaků, na škole cca 17-18 let velké bolesti bederní páteře a SI skloubení, navštívený nemocnice Hodonín, uherské hradiště, výsledek vždy stejný - byl jsem moc mladý na to aby mě boleli záda, dostal jsem injekci /kapačku a propuštěn domů. Po 4 letech nepřetržitých bolestí SI skloubení jsem se dostal na revmatologii k Mudr. Dokoupilové, ihned dg: morbus Bechtěrev 2st. Částečný invalidní důchod mi byl zamítnut a poté nasazena bio léčba (pouze studie na 2 roky). Ihned po nasazení bio léčby všechny bolesti zmizely hned na druhý den. Nyní s dodržením diety a občasným protahováním (nepravidelným cvičením ) bolesti SI 2x ročně cca 14 dní, zvládnutelné bez léků nebo volně dostupnými léky (1x denně brufen). Nyní jsem zaměstnán jako Lakýrník na plný úvazek.

Nejvíce mi pomohla biologická léčba, cvičení a psychoterapie, ale ještě se pořád poznáváme a není to určitě konečná kombinace :)

Když jsem byl mladý a začaly bolesti, myslel jsem si, že to je z nachlazení, přetížení apod. Bolest se vyskytovala hlavně v oblasti kyčlí, zejména při náhlých změnách počasí, hlavně na jaře a na podzim. Když už se to nedalo vydržet, navštívil jsem lékaře, který mě poslal na RTG kyčlí, kde nic nezjistili. Pamatuji si tehdy větu „vy máte kosti jak atlet”. Tak jsem šel domů a uteklo několik let, doprovázených v různých obdobích nesnesitelnými bolestmi, kdy jsem se např. nemohl otočit na posteli, vyjít schody, sednout do auta apod. Naučil jse se s tím nějak žít. Po doktorech jsem vůbec nechodil. Až jednou jsem potřeboval potvrzení od lékaře kvůli nějaké banalitě. Když mě můj obvodní lékař po letech spatřil, řekl mi, že už jsem tam dlouho nebyl, že je třeba chodit na preventivky, je mi víc jak padesát a když už tam jsem, udělal základní vyšetření, včetně prostaty. Když jsem mu přinesl moč, říkal že je nějaká tmavá. Poslal mě tedy následující den do nedaleké nemocnice na podrobnější vyšetření. Před odchodem z ordinace mi řekl: „ještě vám napíšu doporučení na ortopedii, měl jste tady, jak tady vidím v kartě, nějaké potíže s kyčlemi.” Následující den mě ortoped poslal na RTG nejen kyčlí, ale i PÁTEŘE. Když se za chvíli dlouze díval na snímek, po nějaké době řekl, že se mu to vůbec nelíbí. Na můj dotaz co se mu nelíbí, odpověděl: „vypadá to na bechtěreva.”

A co bolest zhoršuje?

Pokud vás zajímá, co bolesti může zhoršit, těšte se na další článek. Sepíšu do něj vaše zkušenosti, které jste mi vypsaly do dotazníku aneb Co vám bolest zhoršuje…

Autor fotografie: @toaheftiba Unsplash.com