#3 AIP není jen přísná dieta

Autoimunitní protokol je pro mnoho lidí velká výzva. Nevíte, jak se pro změnu životního stylu nakopnout? Doporučuju se obrátit na někoho, kdo problematice rozumí. A to je třeba certifikovaná koučka Lucka, která svou revmatoidní artritidu dostala do remise právě díky AIP.

Už jste četli první a druhý díl rozhovoru? To vám nemůže uniknout. 💜

Mgr. Lucie Podolová

Lucie byla původně marketérkou, ale autoimunita změnila její život o 180°. Svou slibně našlápnutou kariéru opustila kvůli těžké revmatoidní artritidě, kterou v roce 2019 navzdory prognózám lékařů dostala do úplné remise díky Autoimunitnímu protokolu (AIP). Proto se rozhodla pomáhat dalším pacientům s autoimunitními onemocněními a založila projekt Lucky AIP, v jehož rámci pořádá kurzy, přednášky a semináře o AIP. V roce 2020 absolvovala kurz výživového poradce a certifikaci AIP Certified Coach, po níž se začala věnovat unikátnímu zdravotnímu koučinku specializovanému na osoby s autoimunitou. Zajímavost na závěr: je jediným člověkem na světě, který kombinuje AIP s filozofií stoicismu a dalšími praktikami zaměřenými na budování mentální odolnosti. Tímto komplexním pojetím problematiky autoimunitních onemocnění z fyzického i psychického hlediska pomohla už stovkám lidí v Česku i v zahraničí.

Luci, můžou se na tebe lidé s Bechtěrevovou nemocí obrátit?  

Určitě se na mě obrátit můžou! Služeb nabízím několik – AIP koučink, online semináře, jídelníčky… Na webu mám nově stránku „Jak začít s AIP“, která je rozcestníkem toho, jak vám mohu pomoci k lepšímu a zdravějšímu životu. Myslím, že každý si vybere! 😊

A jak probíhají konzultace? Osobně či online? 

Aktuálně sídlím v Brně, ale de facto všechny mé služby probíhají online (jako videohovory apod.), takže nezáleží, odkud lidé jsou. Své klienty mám primárně v Česku a na Slovensku, ale koučuji také lidi z Německa, Islandu či Saudské Arábie.

Jak tvé koučování funguje? Dostanou od tebe klienti jídelníček? Nebo jsi takový trenér na telefonu? 

Naprostá většina klientů mě chce mít jako dlouhodobého průvodce na jejich cestě ke zdraví. Naše spolupráce tak obvykle začíná krátkým poznávacím hovorem zdarma, kde společně nastíníme naši spolupráci a domluvíme si termín 1. koučinkového setkání. To trvá hodinu a půl a výsledkem je nejen analýza stávajícího stavu, ale i plán, jak se bude naše spolupráce dále vyvíjet. Poté je to individuální. Obvykle se klienty setkávám 1x za 2–3 týdny při hodinovém videohovoru, kde zkontrolujeme aktuální stav i plnění „úkolů“ a posuneme se zase na další bod v našem plánu.

V rámci vstupní konzultace klienti dostanou také exkluzivní přístup do mé knihovny, kde kromě všech mnou vytvořených AIP materiálů získají týdenní jídelníček, recepty i seberozvojové čtení. Každý dlouhodobý klient má navíc jako bonus můj support 24/7, takže se na mě může kdykoliv obrátit na telefonu. Samozřejmě jsem si vědoma, že ne každý si může dlouhodobý koučink dovolit, a proto také nabízím jednorázové půlhodinové konzultace. Na mém webu Lucky AIP v sekci Koučink najdete veškeré informace.

A co všechno při tvorbě jídelníčku zohledňuješ? Děláš je lidem na míru?

Faktorů, na které je potřeba brát ohledy při tvorbě jídelního plánu, je mnoho. Pohybová aktivita, pohlaví, zaměstnání, stravovací návyky, osobní preference… Dále je pak nutné zohlednit konkrétní diagnózu klienta – lidé s revmatoidní artritidou by kvůli kyselině arachidonové měli omezit vepřové maso, lidé s nemocnou štítnou žlázou zase kvůli strumigenům brukvovitou zeleninu… Vytvořit jídelníček na míru je tedy taková malá alchymie, která zabere čas. Proto prodávám také e-book Týdenní AIP jídelníček, který je dobrým startem pro to, abyste si byli schopni stravu na AIP složit sami.

Máš nějaké zkušenosti s klienty, kteří trpěli Béďou? A jaké? 

Ano, měla jsem možnost s několika lidmi s Bechtěrevovou chorobu spolupracovat. Obvykle se jim díky daří AIP zmírnit bolesti a omezit léčbu. Rozhodně vám to doporučuji vyzkoušet.

Pojďme se podívat teď na tvůj příběh. Jak jsi AIP poznala? 

AIP jsem objevila „náhodou“ v roce 2018, když jsem si anglicky „googlila“ revmatoidní artritidu. Odmítala jsem se totiž smířit s tím, že můj osud je kvůli této diagnóze daný a že vše se bude jen zhoršovat až do invalidity, zatímco budu brát desítky prášků denně až do konce života… Na jednom blogu jsem narazila na AIP a svitla mi jiskřička naděje, že by to mohlo pomoci, i když upřímně mě ten protokol svou komplexností vyděsil. Trvalo mi pak asi 7 měsíců, než jsem s ním začala.

Po jak dlouhé době začal AIP fungovat a zmírnil ti příznaky? 

První úlevu jsem sledovala asi po 3 týdnech, ale skutečně výrazné zlepšení přišlo po 2 měsících. Konečně jsem byla bez únavy, mozkové mlhy, otoků, ztuhlostí a bolestí. Mé CRP se snižovalo, krevní obraz se normalizoval… Nicméně cesta k tomu byla jako na houpačce – chvíli lepší, chvíli horší. Za nic bych ovšem neměnila!

A jak ses stala certifikovaným AIP koučem?

Právě v té době, kdy jsem nastupovala na eliminaci, jsem se rozhodla, že o AIP založím blog a budu sdílet své zkušenosti s dalšími pacienty. Časově to ovšem s mou marketingovou prací šlo jen stěží skloubit, takže jsem o tom nakonec psala pouze na Instagramu… Jenže když jsem cítila, jak drasticky se můj stav zlepšuje oproti prognózám lékařů a jak moc mě frustruje to, že v ČR o AIP nikdo kromě Margit neví, rozhodla jsem se s tím něco udělat. Odešla jsem ze svého korporátního zaměstnání, udělala si certifikát výživového poradce a absolvovala americkou certifikaci AIP Certified Coach pod vedením Dr. Sarah Ballantyne. Pak jsem spustila projekt Lucky AIP a začala koučovat lidi.

To tě moc obdivuju! Pamatuješ si, co tě na AIP nejvíc překvapilo? 

To je dobrá otázka! Nejvíce mě asi fascinovalo pozorovat ozdravování mého těla „v přímém přenosu“ a fascinovalo mě, jak rychle tělo reaguje na jednotlivé podněty (například když si v rámci znovuzařazování dáte něco, co vám nesedí).

A je nějaká potravina, která ti v tomhle jídelníčku vůbec nepřišla k chuti?

Co se potravin na AIP týče, myslím, že mám štěstí, protože mi chutnalo vše. Do AIP vaření jsem se zamilovala a doteď si podle něj vařím. Navíc se dá na protokolu skvěle péct, i když bez mouky, vajec a cukru je to úplně jiná liga. Zkrátka a dobře, díky AIP jsem objevila nejen spoustu nových ingrediencí, jako je manioková mouka a plantainy, ale taky spoustu skvělých kombinací a pokrmů. Nicméně AIP není jen o stravě, což na sobě během protokolu také pocítíte.

Máš nějaké tipy na oblíbené recepty? 

Oblíbených AIP receptů mám mnoho. Třeba jedním z mých nej je plněná špagetová dýně s mletým masem. Neskutečná dobrota! A vlastně celý e-book Týdenní AIP jídelníček je sbírkou těch nejlepších AIP receptů, které jsem vytvořila. 😊 

Mohla bys ještě čtenářům poradit, kde potraviny nakupovat?

Nakupování surovin na AIP hodně záleží na možnostech každého z nás. Nejvhodnější variantou je kupovat maso, ovoce a zeleninu přímo od farmářů a pěstitelů, k čemuž slouží například platforma Scuk. Ideálně by všechny suroviny měly být v bio kvalitě, což ovšem není možné v našich obchodech zajistit, ale naštěstí bio už proniká i do běžných supermarketů. 

Při nákupu surovin byste sice měli činit vědomé volby, ale pamatujte, že stres z jídla nikdy nesmí převážit jeho potenciální benefity! Hlavní je to, jak to máte nastaveno v hlavě.

Autor fotografie: archiv Lucie Podolové