#1 Biologická léčba

Biologická léčba je (nejen) pro pacienty s Bechtěrevovou nemocí (ankylozující spondylitidou) velké téma. Jak cílená léčba funguje? A opravdu pomůže od bolestí?

Já osobně biologickou léčbu nemám, a proto jsem se zeptala na vaše reálné zkušenosti v dotaznících – Mám biologickou léčbu a Nemám biologickou léčbu. V následujících článcích jsem vám shrnula, co biologická léčba vlastně je, jak nám může pomoct, a naopak jaké nežádoucí vedlejší účinky může přinést. Prošla jsem internet křížem krážem a „vycucla“ pro vás to nejdůležitější – zdroje budete mít uvedené na konci článku. 

Co je to biologická léčba? 

Biologická léčba je cílená léčba. Využívá obranyschopnosti našeho organismu například k boji proti rakovině nebo některým autoimunitním chorobám. V našem případě k boji proti Béďovi. Díky tomu, že je v dnešní době lépe známé „chování” na povrchu i uvnitř buňky, mohou vědci nacházet takové molekuly a pochody, které jsou typické pouze pro buňky spojené s nádorovým či autoimunitním onemocněním. Všechno je vlastně na míru.

Základem filozofie biologické léčby je tedy vytvořit takové látky, které cíleně tlumí nebo posílí imutniní systém s co nejmenšími škodami pro zdravé buňky. Ptáte se, jestli je biologická léčba tedy bez nežádoucích vedlejších účinků? Bohužel není. Ze studií a statistik každopádně vyplývá, že ve srovnání s klasickou léčbou (NSAID, kortikoidy atd. pozn. red.) jich ale je daleko méně.

V současné době máme k dispozici účinné preparáty založené na dvou mechanismech účinku:

  • Inhibice cytokinu TNF-alfa (tumor nekrotizující faktor alfa) 
  • Interleukin (IL)-17

Mezi TNF-alfa řadíme:

  • adalimumab (Humira, Hyrimoz, Hulio…),
  • certolizumab pegol (Cimzia),
  • etanercept (Enbrel, Benepali),
  • golimumab (Simpsoni),
  • infliximab (Remicade).

Mezi Interleukin (IL-17) pak řadíme:

  • secukinumab (Cosentyx),
  • ixekizumab (Taltz).

Jak mi pomůže biologická léčba?

Biologická léčba by měla primárně snížit probíhající zánět v těle. Což znamená, že by se pacientům měly zmírnit, anebo úplně vymizet bolesti. A bez bolesti jde samozřejmě ruku v ruce lepší spánek, hybnost a větší možnost i chuťvykonávat běžné činnosti. Předpokládá se, že 8 z 10 lidí bude mít na biologickou léčbu kladnou reakci.

Jednoduše řečeno by se pacientům měla zvýšit kvalita života. Je ale důležité si uvědomit, že biologická léčba nezachrání vše. Pravidelné cvičení, zdravá životospráva atd. je v životě stále potřeba udržovat.

Pojďme se podívat na vaše reálné zkušenosti.

Biologická léčba zabrala u 97 % z vás.

A po jak dlouhé době vám biologická léčba zabrala? Většině z vás už po první dávce nebo za pár dní. Bohužel někomu léčba nepomohla vůbec a musel vyzkoušet jiný druh - o tom si ale popovídáme příště.

Po jak dlouhé době vám zabrala biologická léčba.

Někdo si bez biologické léčby už neumí představit život, někomu zmenšila četnost atak a někdo zase tak velké rozdíly necítí. Každý jsme jiný a každé tělo reaguje na terapii jinak. Z grafu je ale hezky vidět, že většině z vás cílená léčba pomohla k bezbolestnějšímu životu. A to je super.

Zlepšení či úplná remise po biologické léčbě.

Zdá se to všechno docela super, že? Pokud byste o biologické léčbě uvažovali, určitě to proberte se svým lékařem. Než ji ale budete moct užívat, je řada kritérií, která je potřeba splnit.

Kdy dostanu biologickou léčbu? 

Bohužel (bohudík) se biologická léčba nerozdává všem. Pacient musí splňovat několik kritérií, podle kterých lékař vyhodnotí, zda na tento druh terapie má nárok či nikoli. Co musíte jako pacient splňovat? Biologická léčba je vhodná u těch nemocných, u kterých přetrvává aktivita onemocnění i přes všechny dosud provedené léčebné možnosti. Navíc nesmíte mít žádné kontraindikace – nemoci nebo stavy, které vylučují podání preparátu. 

Česká revmatologická společnost vydává pravidelně doporučení, komu předepisovat a jak postupovat v léčbě biologickými preparáty. Tato doporučení reflektují celoevropská a celosvětová doporučení.

V současné době platí, že: 

  • Má pacient diagnózu AS nebo SpA podle modifikovaných Newyorských kritérií nebo podle ASAS kritérií.
  • Má aktivní onemocnění více než 4 týdny (2 vyšetření po sobě).
  • BASDAI (tj. index hodnotící aktivitu onemocnění musí být alespoň 4 a více).
  • Hladina C-reaktivního proteinu (CRP, známka zánětu zjištěná v krvi) musí být alespoň 10mg/l a navíc je nutný pozitivní názor experta.

Pokud nevíte, jak vypadá dotazník BASDAI, můžete se na něj podívat zde.

Co jsou Newyorská a ASAS kritéria?

Pojďme si to trochu objasnit.

Modifikovaná Newyorská kritéria pro AS

Klinická kritéria:

  • Bolest a ztuhlost dolních zad trvající déle než 3 měsíce, která se zlepšuje cvičením a ne v klidu.
  • Omezená hybnost bederní páteře ve frontální a sagitální rovině.
  • Omezná expanze hrudníku.

Rentgenové kritérium:

  • Sakroileitida stadia ≥ 2 bilaterálně (oboustranný) nebo 3-4 unilaterálně (jednostranný).

Klasifikační kritéria pro axiální spondylartritidy (SpA) podle ASAS.

  • Sakroileitida + ≥ 1 příznak SpA
  • HLA-B27 + ≥ 2 příznaky SpA

Klinické příznaky SpA: zánětlivá bolest zad, atritida, entezitida (paty), uveitida, daktylitida, psoriáza, Crohnova nemoc, ulcerozní kolitida, dobrá odpověd na NSAID, rodinná anamnéza SpA, HLA-B27, vyšší CRP.

Ptala jsem se na vaše zkušenosti - dle jakých příznaků či kritérií jste nejčastěji dostali biologickou léčbu. Odpovědi přišly od 29 lidí a jednoznačně vyhrálo vysoké CRP. To odpověděl víceméně každý. Časté byly i nálezy na RTG nebo přidružené onemocnění jako zánět duhovky, Crohnova nemoc atd. Někdo dokonce vyjmenoval všechna kritéria, která jsem uváděla výše.

Za jak dlouho dostanete biologickou léčbu?

Tohle je u každého naprosto individuální. Z vašich odpovědí ale vyplynulo, že biologickou léčbu jste dostali nejčastěji v rozmezí měsíců až dvou let od chvíle, kdy vám byla Bechtěrevova nemoc diagnostikována. Jsou tu samozřejmě ale i ti z vás, kteří čekali až neuvěřitelných 15 let.

Biologickou léčbu jste dostali nejčastěji v rozmezí měsíců až pár let od potvrzení diagnózy.

Druhy biologické léčby

Vypsala jsem vám z dotazníku nejčastěji opakované druhy biologické léčby. A taky jsem je našla na SÚKLu, kde máte popsané detaily léčivého přípravku.

A abych vás neutopila v moři textu, rozdělím vám články na několik částí. V dalším díle rozebereme například nežádoucí účinky nebo třeba aplikace biologické léčby.

Tak se těším! ❤️

Zdroje:

https://www.cilena-lecba.cz/co-je-to-biologicka-lecba

/blog/2020-10-06-bolestmi-zad-trp%C3%AD-80-populace/

https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2011/10/02.pdf

https://oml.eular.org/sysModules/obxOml/docs/ID_33/BASDAI_Czech.pdf

https://www.everydayhealth.com/hs/ankylosing-spondylitis-treatment-management/how-biologics-work/

https://www.healthline.com/health/beyond-back-pain-with-as/biologic-options#side-effects

https://www.everydayhealth.com/hs/ankylosing-spondylitis-treatment-management/how-biologics-work/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31138285/

https://spondylitis.org/about-spondylitis/treatment-information/medications/#1996

https://nass.co.uk/managing-my-as/medication/biologic-therapy/

https://www.stefajir.cz/biologicka-lecba

https://cs.wikipedia.org/wiki/Interleukin_17A

https://cs.wikipedia.org/wiki/TNF-α