#3 Vytvořte si prostor pro aktivní pohyb a radost

Jaké příznaky přivádí pacienty s Bechtěrevovou chorobou k fyzioterapeutům nejčastěji? Gabriela se mnou sdílela své 29leté zkušenosti v poslední dílu rozhovoru.

Nenechte si ujít první a druhý díl rozhovoru. 💛

Mgr. Gabriela Vincová

Gabriela je fyzioterapeutka, pracující v Revmatologickém ústavu v Praze. Jedná se o klinické pracoviště, které se věnuje pacientům s revmatickými onemocněními. Gabriela je členem multidisciplinárního týmu a spolu s kolegy řeší komplikované pacienty, jak v ambulantním sektoru, tak na lůžkové části kliniky. Snaží se pohybové problémy pacientů řešit v komplexním náhledu. S pacienty řeší nejenom cvičení, ale i zájmové činnosti, či vhodnost pracovního zatížení. Již 12 let cvičí skupinu Revmaliga, která sdružuje pacienty s Revmatoidní artritidou. Také se věnuje fyzioterapii dětských revmatických pacientů.

Co přivede pacienta s ankylozující spondylitidou na fyzioterapii? 

Bolest. To je velmi tíživý projev onemocnění. A většinou se jedná o bolest v oblasti bederní páteře a sakroiliakálních kloubech. Pacienti popisují, že ráno má bolest největší intenzitu a je spojena s ranní ztuhlostí. 

Počáteční příznaky Bechtěrevovy nemoci

  • Začátek bolestí doprovázený ztuhlostí páteře a hrudníku, který postupuje v rozpětí týdnů až měsíců,
  • první obtíže nastávají ve věku mezi 15 a 30 lety,
  • bolest doprovázená ztuhlostí je nejsilnější v časných ranních hodinách, zmenšuje se po rozhýbání během dne,
  • obtíže přetrvávají déle než 3 měsíce,
  • pohyb vede ke zlepšení, klid ke zhoršení stavu.

Řekla byste ze své praxe, že Bechtěrev postihuje více muže, nebo ženy? 

Onemocnění postihuje určitě více muže. Navíc je i statisticky dokázáno, že muži mají toto onemocnění 2–2,5x častěji než ženy. 

Nemoc postihuje především mladé muže, nejčastěji ve věku mezi dvacátým a třicátým rokem života. U žen má nemoc obvykle mírnější průběh a může zůstat i nerozpoznána.

Máte případ pacienta, který vám utkvěl v paměti? 

Těch lidí je víc. Někdy je za jejich stavem jejich vlastní nevšímavost, jindy návštěva nevhodného lékaře. Mám pacienty, kteří s obtížemi chodí od lékaře k lékaři a teprve po tom, co se dostanou na revmatologii je jim určena diagnóza a jsou léčeni. Někdy to může trvat i roky. Bohužel. 

A co vás k fyzioterapii přivedlo? Jak dlouho se této profesi věnujete? 

Původně jsem chtěla být dětská lékařka, ale všichni z mého okolí mi to rozmlouvali. V rodině lékaře sice nemáme, ale moje teta byla všeobecná sestra, a to se mi moc líbilo. S fyzioterapií jsem se setkala i díky sportu, protože jsem sportovala poměrně na vysoké úrovni. Po gymnáziu jsem šla na nástavbové studium a teprve později jsem si udělala atestaci v oboru fyzioterapie i vysokou školu. A dnes to bude už 29 let, co se fyzioterapii věnuji (dříve se tomu říkalo rehabilitační pracovník). 

Máte něco, co vás na lidském těle fascinuje nejvíce? 

Mám. A je to jednoznačně schopnost těla regenerovat. Vezměte si takový řez potřebný pro výměnu kyčelního kloubu. Za 10 dní je vše srostlé a kontinuita kůže je obnovena. 

Jaký koníček máte ráda? A co naopak vůbec nemusíte? 

Snažím se hýbat stále, i když v menší míře než kdysi. Ráda plavu, cvičím jógu a chodím na procházky. Také mám moc ráda zvířata. Pohyb je pro mě alfou a omegou, ale není nad to pořádně si zalenošit na gauči. Určitě bych ale nikdy neriskovala zdraví nebo život bungee jumpingem. Velký respekt mám na silnici jako řidič. Vím, že se může stát něco špatného a nevratného. 

Při mé profesi musím ale také šetřit síly a odpočívat. Fyzioterapie je velmi náročná jak fyzicky, tak psychicky. Hodně mluvím, a tak musím dbát i na kulturu projevu. Pacienti jsou při mé práci velmi blízko, myslím fyzicky, tak je také důležité, abych byla nalíčená a navoněná. Alespoň já to tak vnímám. No, kdo by chtěl chodit k fyzioterapeutovi, který smrdí a má mastné vlasy?

Otázky čtenářů a pár tipů na konec: 

Jak je u lidí, kteří mají Bechtěreva a k tomu ještě další onemocnění (např. lupus)? Liší se jejich cvičení nějak? 

Fyzioterapie je o pohybu, takže i lidé s kombinovanými diagnózami se musí hýbat. Samozřejmě je ale nutné vše přizpůsobit i té druhé diagnóze (pacienti se Systémovým lupusem mají onemocnění celostní, podle názvu jsou postiženy systémy, tedy často orgány. Pohybové obtíže zde bývají trochu na vedlejší koleji. Jsou spíše způsobeny druhotně, jsou tedy následkem potíží, ne jejich příčinou. Z toho plyne, že cvičební jednotka zde není předem daná, ale přizpůsobuje se vzniklým obtížím. Ale do toho bych se nerada pouštěla podrobně). 

Velmi často se setkávám s pacienty s Ankylozující spondylitidou, kteří mají současně výhřez v bederní páteři. To je trochu oříšek, protože Bechtěrevici cvičí rotace a u výhřezu se rotace necvičí. Ale i tady se dá nastavit vyhovující cvičební jednotka. 

Chtěla jsem se ještě zeptat na tejpování. Má to na nás bechtěreviky nějaký vliv? 

Ano, i u pacientů s Ankylozující spondylitidou má tejpování svou podpůrnou funkci. 

V ordinaci jste mi doporučovala vložky do bot na ploché nohy, mohla byste prosím připomenout, proč je dobré do nich investovat? A s kým máte dobrou zkušenost?

Korekce plochonoží je důležitá pro posturu. Některé obtíže zad totiž přímo souvisí s plochonožím. Máme dobrou zkušenost s firmou Medsport z Hradce Králové. Tím nechci říct, že nikdo jiný není dobrý, ale já ho neznám. Vložky do bot jsou sice větší investicí, ale stojí za to.

Autor fotografie: @dmitrii Unsplash.com