Bechtěrevova nemoc: Menstruační bolesti břicha a zad

Mají bechtěrevičky horší průběh menstruace? A co pomáhá proti bolesti? Mám pro vás tipy, zajímavosti i plno studií. Chci vám ale hlavně předat tohle - pojďme si své dny co nejvíce zpříjemnit!

Kvůli Bechtěrevově nemoci prožívám tohle období zřejmě hůře než zdravé ženy, protože mě k mírným bolestem podbřišku doprovází i bolesti beder. Bývám více unavená a celkově se necítím úplně fit. Znáte to? Ze zkušeností několika bechtěreviček vím, že to vnímají stejně – dokonce některé pociťují bolesti i při ovulaci. 

Co víme o menstruaci a Bechtěrevově nemoci? 

Víme, že hormonální změny mohou u bechtěreviček způsobit vzplanutí (zhoršení) příznaků. Studie z roku 2022 zjistila, že ženy s revmatickými onemocněními prožívají v tomto období větší bolesti a křeče.

„Bolesti kloubů a svalů během ovulace nebo před menstruací mohou být důsledkem změn hladin hormonů estrogenu a progesteronu. Výkyvy někdy bývají dost výrazné a ženy to nemusí snášet dobře. V druhém případě bývá za podobné nepříjemné projevy zodpovědná zvýšená hladina prostaglandinů. Jde o látky podobné hormonům a hrají klíčovou roli při vytváření zánětlivé odpovědi, když chrání tělo při bolesti nebo zranění,“ říká Eliška Hosnedlová, průvodkyně se zaměřením na funkční výživu v rozhovoru o hormonech. 

Také ze studií víme, že lék adalimumab (typ biologické léčby) může ovlivnit menstruacireview naznačuje souvislost mezi užíváním tohoto léku a silnější menstruací. Další studie zase zjistila, že užívání hormonální antikoncepce bylo spojeno s dřívějším věkem, kdy se diagnostikovala ankylozující spondylitida. Proč? Je možné, že estrogeny mají účinky na dřívější vyjádření nemoci nebo to může být tím, že dané ženy častěji navštěvují lékaře a dříve na své problémy upozorní. 

Co na bolest při menstruaci? 

Vždy jsem používala zaručené metody jako nahřívací polštářky plněné pohankou, odpočívala jsem nebo jsem si zahřívala bolavá záda a břicho ve sprše. Nedávno jsem taky objevila vyhřívací bodýčko a rovnou jsem ho otestovala na Tenerife. Nebudu vůbec lhát, fakt je to perfektní pomocník na cesty. Polštářkem z pohanky nebo sprchou si sice doma břicho i záda perfektně nahřeju, ale nemůžu si je vzít s sebou ven, do práce, kamkoli. A všechny víme, že občas prostě musíme fungovat. Takže pokud bych měla za sebe něco doporučit, bude to vyhřívací body – hřálo mě celou cestu autem, když jsem řídila až pod sopku El Teide, na procházce i po cestě domů. Sama jsem si pomocí aplikace nastavila, zda chci nahřívat záda, břicho nebo obojí najednou. Fakt pecka. A zcela s čistým svědomím ráda udělám českému projektu Body Moody mini reklamu, protože bych si přála, aby bylo víc českých žen s tak skvělými nápady. 

,,Je to 7 let od nápadu a 3 roky od uvedení na trh a stále se snažíme posouvat nápad dál. Chtěla jsem vytvořit něco, co se nebudu stydět nosit do školy ve dny, kdy jsem se necítila dobře - časté záněty močového měchýře nebo první dny menstruace. Dnes body nosím na důležité schůzky do práce a je to pro mě nejlepší podpora od bolesti, stejně tak jako pro desítky dalších žen v Česku,” říká Kateřina Rydlová, designérka Body Moody.

Vyhřívané body Body Moody

Co je určitě škoda je vyšší pořizovací cena body – koukala jsem ale, že se dá body koupit na splátky. Anebo! Si můžete body vypůjčit na týden za pár stovek a vyzkoušet si, zda se po vás taková investice vyplatí. Já osobně si myslím, že určitě ano – na čem jiném záleží víc než na vlastním zdraví a spokojenosti, že.

Co značí nesnesitelná bolest? 

Období menstruace sice není příjemná fáze měsíce, ale nemělo by to ženu ovlivňovat v běžných činnostech. Mým cílem vás není strašit. Každopádně prevence je důležitá, takže pokud jsou pro vás menstruační bolesti nesnesitelné, navštivte lékaře. Může se u vás objevit např. endometrióza (postihuje 1 z 10 žen).

Doplňky pro lepší průběh 

Víte, že vám vždy doporučím nejdříve navštívit lékaře a poradit se tam. Kdyby vás ale zajímalo, které potravinové doplňky by vám pomohly prožívat menstruační období poklidněji, mrkněte na článek od Brainmarketu. Doporučují nejen Macu, Ashwagandhu, železo ale třeba také pupálku dvouletou. 

Pokud si nevíte rady, co by pro vás bylo nejlepší, doporučuju se obrátit na bylinkáře Jindřicha, kterého znáte jako Alchymistu. Případně využijte zdarma poradnu na Wugi.cz nebo Puravia.cz, kde si doplňky stravy můžete i koupit.

Start-up Body Moody 

Celý projekt vznikl díky Kateřině Rydlové, designérce zdravotnických pomůcek, která se chtěla zbavit neustálých zánětů močového měchýře a ulevit od menstruačních bolestí jinak než prášky. A tak vymyslela vyhřívané body a umožnila tak plno ženám využívat přínosy tepla doma i venku. Podívejte se sami na www.bodymoody.com

Zdroje:

https://www.frontiersin.org/journals/pharmacology/articles/10.3389/fphar.2022.807880/full

https://www.zivotsbedou.cz/blog/2022-08-12-hormony-jsou-propojené-s-celým-tělem/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10424016/

https://www.jrheum.org/content/41/7/1344.long

https://endotalks.cz

https://www.brainmarket.cz/nase-novinky/silna-a-bolestiva-menstruace–doplnky-stravy-pro-hladsi-prubeh-menstruace/