Zařadili mě do klinické studie

Ahoj, já jsem Bára a v roce 2016 jsem začala mít bolesti zad. Šla jsem tehdy k obvodní lékařce a ta mi napsala neschopenku a dala prášky na bolest. Každým dnem to bylo ale horší a horší.

Bolelo mě ležet, sedět, stát, a tak mi doktorka dala injekci. Marodila jsem měsíc a pak se vrátila do práce, kde jsem tahala těžké krabice. Bolest se vrátila po pár měsících a byla ještě silnější. Měla jsem pocit, že se neudržím na nohou. Doktorka to stále řešila jen injekcemi a já prostě nevěděla, za kým jít a co dělat. Po asi půl roce bolestech a častých injekcích mě tedy doporučila fyzioterapeuta. Přišla jsem k němu a sedla si, načež mi doktor oznámil, že pokud jsem si sedla, tak zas tak velké bolesti nemám a prodal mi bederní pás s tím, že mi pomůže. 

Bylo to akorát horší a horší 

Naopak se můj stav zhoršil. Hrozně pálivá bolest. Každý den jsem brečela, křičela, nemohla jsem si ani lehnout nebo se zvednout z postele. Přítel mi pomáhal na záchod, do sprchy a pokládal mě na postel. Uvnitř sebe jsem cítila, že tam prostě není něco dobře, že mi v zádech něco překáží, jsem říkala… Doktorka mi stále dávala injekce a posílala na rehabilitace. Když už jsem se jí v ordinaci rozbrečela a prosila ji, aby mi pomohla, doporučila mi neurologii. Tam mi dali kapačky, udělali rezonanci a našli vyhřezlé plotýnky, zúžené kanálky a tak dále. Ale že tohle mě takhle bolet nemůže a poslali mě domů. 

Takhle jsem tam byla asi třikrát a pokaždé mi dělali rezonanci. V roce 2019 mi napsali rehabilitace. Tam mě doktor, nebo co to je, prohmatal a když jsem zakřičela bolestí, řekl, že se mu to nelíbí a poslal mě na rentgen. Tam prý našel artrózu malých kloubů a doporučil mi revmatologii. 

Od neurologie přes rehabilitace až na revmatologii 

Tam mi doktorka řekla, že podle všeho, co jí popisuji, to vypadá na Bechtěreva, ale že to zjistí až podle rezonance (konečně rezonance i spodní části zad. Na neurologii je to vůbec nenapadlo, i přestože ji dělali 3x). Absolutně jsem netušila, že je vůbec nějaký Bechtěrev a co to je…  

Doktorka mi ho nakonec potvrdila a vše vysvětlila. Takže díky pánovi na rehabilitaci se přišlo na to, že mi opravdu něco je a nevymýšlím si. To bylo tedy listopad 2019 a od té doby se konečně doktoři zajímají. Už jsem stihla i hospitalizaci na týden, kde mi dávali každý den 11 prášků a infuze, protože jsem nemohla chodit a bolelo mě jen to, že jsem… 

Bohužel mám malé CRP, takže bio mi neschválili, ale pan primář z Motola mě zařadil do klinické studie. Prášky mi totiž nepomáhají. Nejvíc mi vadí, když se často mění počasí. Když prší, tak mám pocit, že mi ty kapky mlátí do zad. Jezdím často na kole, což mi dost pomáhá, pokud nemám velké bolesti, při kterých necvičím, protože se to akorát zhoršuje. Když jsou bolesti mírné, chodím cvičit do bazénu, plavat a užívám si každého dne, ale trochu se i bojím, kdy to zase přijde…

Je mi mnohem lépe! 

A víte co? Klinickou studii mi nakonec schválili! Chodím na infuze a cítím se jako nový člověk. Momentálně jsem opravdu moc spokojená a bez bolesti.