#1 Vytvořte si prostor pro aktivní pohyb a radost

Kdo z vás chodí na rehabilitace a fyzioterapii? Já jsem teď po porodu chodila do RÚ v Praze a přišla jsem pod ruku paní fyzioterapeutce Gabriele Vincové.

A nebudu vám lhát. Po dlouhé době mám cviky, u kterých vidím, že mi pomáhají. Děkuju. Jak to máte s rehabilitacemi vy? Pokud vás návštěva fyzioterapii teprve čeká, v dnešním povídání se dozvíte, jak to na rehabilitacích může vypadat a co si vzít případně s sebou. 

Mgr. Gabriela Vincová

Gabriela je fyzioterapeutka, pracující v Revmatologickém ústavu v Praze. Jedná se o klinické pracoviště, které se věnuje pacientům s revmatickými onemocněními. Gabriela je členem multidisciplinárního týmu a spolu s kolegy řeší komplikované pacienty, jak v ambulantním sektoru, tak na lůžkové části kliniky. Snaží se pohybové problémy pacientů řešit v komplexním náhledu. S pacienty řeší nejenom cvičení, ale i zájmové činnosti, či vhodnost pracovního zatížení. Již 12 let cvičí skupinu Revmaliga, která sdružuje pacienty s Revmatoidní artritidou. Také se věnuje fyzioterapii dětských revmatických pacientů.

Když to vezmeme od začátku… Jaké jsou první kroky s pacientem na rehabilitaci? Na co se jako fyzioterapeutka zaměřujete?  

Prvním důležitým krokem je odebrání anamnézy. Jedná se o otázky přesně cílené na potíže, předchorobí, pracovní zařazení, onemocnění v rodině, alergie apod. Zajímá mě bolest – tedy subjektivní stránka nemoci – oblast, která bolí, délka trvání bolesti, charakter bolesti apod. U pacientů s Ankylozující spondylitidou jsou bolesti velmi charakteristické, jedná se o tzv. zánětlivou bolest, která má své přesné parametry (např. bolest dominující v ranních hodinách, délka ranní ztuhlosti, pozitivita faktoru HLAB 27, odeznívání bolesti po pohybu a další. Tím se tento typ bolesti liší od běžné bolesti zad.) Ptám se i na rodinné příslušníky, kteří mohou mít stejné onemocnění. Většinou je to někdo z mužské linie – otec, nebo dědeček. A po povídání přijde na řadu vyšetření fyzické. Jedná se o vyšetření aspekcí (pohledem) a následně o vyšetření rozsahů v jednotlivých kloubech, pohyblivost páteře, svalovou sílu, posturu, pohybové stereotypy apod. 

Celé vstupní vyšetření trvá cca 1 hodinu. Vše zaznamenávám, a to hlavně pro porovnání stavu pacienta v čase. Tedy pokud je u mě pacient opakovaně, můžeme si říct, jestli se něco zlepšilo nebo zhoršilo. Také podle toho poznám, jestli a jak daný pacient plnil zadané úkoly, jak na sobě pracoval, tedy jestli cvičil. Rehabilitace pak probíhá podle objednání v příjmové kanceláři – většinou 2x týdně. 

Zajímal by vás celkový pohled fyzioterapeuta na Bechtěrevovu nemoc? V tom případě doporučuju Gabriely článek, ve kterém se zcela jistě dozvíte plno nových informací o Ankylozující spondylitidě.

Jak poznáte stav pacienta? Dá se použít tzv. metoda kouknu a vidím?

Dá se říct, že ano. Stav pacienta je částečně posuzován z postury (držení těla), pohybů a z výrazu tváře. Jedná se o vyšetření aspekcí (pohledem). Je to ale jenom jedna část z celkového vyšetření. Je pravda, že si díky metodě kouknu a vidím všímám u lidí na ulici různých odchylek od normálu, ale to asi patří k profesní deformaci. A víte, čeho si u lidí ještě všímám? Jak málo vědomostí mají o svém těle. Hlavně, že o sousedech vědí všechno. 

„Každý fyzioterapeut by se měl orientovat v rentgenovém vyšetření.“

Když půjdu k fyzioterapeutovi, měla bych s sebou vzít i rentgenové snímky? 

Určitě tím nic nezkazíte. Naopak. Zobrazovací metody jsou pro práci fyzioterapeuta velmi důležité. Pomůže mu to upřesnit náhled na obtíže pacienta. Každý fyzioterapeut by se měl alespoň orientovat v rentgenovém vyšetření. Ještě lepší ale je, když s sebou vezmete i zprávu od lékaře, kde jsou snímky popsané.

V dalším díle rozhovoru mi Gabriela popsala, jaké sporty jsou pro nás (ne)vhodné a proč je s touto diagnózou cvičení tak důležité. A věděli jste, že pro pacienty s ankylozující spondylitidou je doporučována jóga? 

Jaké zkušenosti máte s rehabilitacemi vy? 

Budu ráda, když se podělíte o své zkušenosti. ❤️

Autor fotografie: @dmitrii Unsplash.com